Przejdź do treści

DOBRY PRZEPIS NA BEZPIECZEŃSTWO


DOBRY PRZEPIS NA BEZPIECZEŃSTWO

bhp przy przetwarzaniu i konserwowaniu mięsa oraz produkcji wyrobów z mięsa

projekt Państwowej Inspekcji Pracy na lata 2019-2021

 http://www.bhpnatak.pl/index.html


Kampania „Dobry przepis na bezpieczeństwo” skierowana jest przede wszystkim do podmiotów, których działalność obejmuje przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcję wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego. Informacja o kampanii będzie docierać do odbiorców dzięki działaniom medialnym zaplanowanym na jesień 2019r. w prasie specjalistycznej i Internecie. Na stronie www.bhpnatak.pl wszyscy zainteresowani będą mogli zapoznać się z informacjami o projekcie, bezpłatnymi publikacjami dotyczącymi bezpieczeństwa pracy w masarniach i ubojniach. Przekaz obejmie także informację o kontrolach planowanych przez PIP w przedsiębiorstwach przetwórstwa mięsnego i o możliwości udziału w programie prewencyjnym, który umożliwia pracodawcy skorzystanie z bezpłatnej pomocy ekspertów PIP. W konsekwencji ułatwia to dostosowanie zakładu do obowiązującego prawa i zapewnienie firmie standardu funkcjonowania w zgodzie z obowiązującymi przepisami.

 

Kampania „Dobry przepis na bezpieczeństwo” obejmuje zarówno działania medialne, jak i program prewencyjno-kontrolny. Ma na celu doprowadzenie do zmniejszenia zagrożeń w masarniach i ubojniach, wpłynięcie na przestrzeganie przepisów prawa pracy, w szczególności bezpieczeństwa i  higieny pracy, a także umożliwienie pracodawcom dostosowania zakładów do obowiązującego prawa poprzez udział w programie prewencyjnym, opartym, jak wiele innych programów PIP, na samokontroli. Oficjalna inauguracja kampanii zaplanowana została na 30 września 2019r. podczas Salonu Technologii Mięsnych i Rybnych na Międzynarodowych Targach Technologii Spożywczych POLAGRA-TECH w Poznaniu.